bremen1.jpg

Van proef naar praktijk: waarom Bremen koos voor de AllTrec 8015F

Umweltbetrieb Bremen

Elektrische werktuigdrager in gemeentelijk groenonderhoud

De AllTrec 8015F werd dit jaar voor het eerst ingezet in Bremen

Met een tik op de joystick klapt het driedelige maaidek uit. René Lohaus activeert de elektromotoren van de zeven messen, laat het dek zakken en rijdt geruisloos weg, alleen het maaigeluid is hoorbaar. De werktuigdrager, een AllTrec 8015F van de Nederlandse fabrikant FPS-Electric B.V., is volledig elektrisch aangedreven voor zowel aandrijving als maaien. In het groeiseizoen moeten de vele grasvelden in zijn wijk om de drie weken worden gemaaid.

Tot vorig jaar werd dit werk nog uitgevoerd met een conventionele dieselmaaier, maar die was verouderd en toe aan vervanging. Toen het depot gevraagd werd om een elektrische werktuigdrager met elektrisch maaidek te testen, waren zowel depotmanager Gerd Gloistein als maaispecialist René Lohaus aanvankelijk sceptisch.


“Wij dachten dat de accu het geen hele werkdag zou volhouden,” herinnert Gloistein zich.

“Een deel van onze routes vergt flinke afstanden naar de werklocaties.” – Gerd Gloistein, Depotmanager, Walle

 

Zorgen ongegrond

Die zorgen verdwenen al snel. Halverwege het eerste maaiseizoen is het team enthousiast over de e-machine. “Als ik na een normale werkdag terugkom, is de accu nog halfvol,” zegt René Lohaus. Alleen bij hoog gras, dat langer niet is gemaaid, neemt het verbruik merkbaar toe door het hogere vermogen van de messen en aandrijving.

bremen4.jpg

Voldoende vermogen aan boord

De machine wordt aangedreven door een accupakket van 67 kWh (er is ook een 50 kWh-versie beschikbaar, die volgens de fabrikant voldoende is voor een volledige werkdag). Naast maaien is de werktuigdrager inzetbaar met opzetstukken voor onkruidbestrijding of bladverwijdering, een echte vierseizoenenmachine.

Aanvankelijk was een test van twee weken gepland, maar Gloistein vond dat te kort om tot een goed oordeel te komen. Hij stelde voor om een heel seizoen op huurbasis te draaien, en daarna een besluit te nemen. Het oordeel: de machine werd direct aangeschaft, de stad wordt er duidelijk schoner en stiller door onderhouden.

“Na een gewone werkdag is de accu nog halfvol.” – René Lohaus, Medewerker Walle-depot

bremen6.jpg

Brede inzetbaarheid

Umweltbetrieb Bremen is verantwoordelijk voor het onderhoud van openbaar groen. Daarnaast beheert het bedrijf speelplaatsen, buitenterreinen van scholen en kinderdagverblijven, begraafplaatsen, boominspecties en regenwaterbeheer. De organisatie werkt vanuit een hoofdkantoor en negen depots verspreid over de stad.

Het depot Walle, onder leiding van Gloistein en met 12 medewerkers, bestrijkt drie wijken, van het centrum tot de noordrand van Bremen. Om efficiënt te kunnen werken, gebruikt de fabrikant een directe aandrijflijn: zowel de aandrijfwielen (de AllTrec 8015F is beschikbaar met 2- of 4WD) als de zeven messen worden elk aangedreven door een eigen elektromotor.

Lohaus is vooral tevreden over de ruime cabine. In vergelijking met zijn vorige maaier heeft hij merkbaar meer ruimte en uitstekend zicht rondom.

Een win-win werktuigdrager

De AllTrec 8015F blijkt een echte win-win voor Umweltbetrieb Bremen: het emissievrije karakter past perfect binnen de duurzaamheidsstrategie van de stad, terwijl betrouwbaarheid en ergonomie aansluiten bij de dagelijkse praktijk op het depot.

Zowel Gloistein als Lohaus zijn overtuigd: er is genoeg ruimte voor regenkleding en een koelbox, de rondom beglaasde cabine verhoogt de veiligheid, en de accucapaciteit is ruim voldoende, zelfs bij langere ritten tussen locaties. Aan het eind van de werkdag parkeert Lohaus de machine in de loods en sluit hem aan op een 16A-laadpunt.

kommunaltechnik_web.png

Operationele gegevens

  • Organisatie: Umweltbetrieb Bremen (gemeentelijke dienst)
  • Locatie: Bremen, Duitsland – 570.000 inwoners
  • Werknemers: 438 vast personeel + 7 leerlingen
  • Werkzaamheden: ontwerp en aanleg van parken, speelplaatsen en schoolpleinen; onderhoud van openbaar groen; boombeheer; speeltoestelleninspectie; begraafplaatsen; regenwaterbeheer
  • Belangrijkste machines in depot Walle:
    • 3 gemeentelijke trekkers, 75–100 pk (Fendt)
    • 1 trekker 140 pk (Fendt) met Gödde-zuigarm
    • 1 hoogwerker, 35 m
    • Diverse aanbouwdelen voor bovengenoemde trekker
  • Website: www.umweltbetrieb-bremen.de

 

Oorspronkelijk gepubliceerd in het Duits in KommunalTechnik door Stephan Keppler; vertaald naar het Nederlands.

Oorspronkelijk artikel: https://kommunaltechnik.net/news/reifenleben-verlaengern-1/

Meer klantbeoordelingen
thun-1.png
Thun kiest voor elektrisch: voor schonere lucht en minder geluid.

Met de ingebruikname van Zwitserlands eerste volledig elektrische AllTrec werktuigdrager versnelt de stad Thun haar doelstelling om in 2035 een volledig emissievrij wagenpark te hebben. Inkoopverantwoordelijke Toni Zimmermann legt uit hoe de accumaaiers het personeel beschermen, CO₂ en geluid reduceren, en wat er nodig is om gemeentelijke laadinfrastructuur op te bouwen.

bunnik1.jpg
Bunnik Groep: “Tevreden bewoners zijn onze belangrijkste KPI.”

Onlangs reed de eerste AllTrec 8015F met maaidek zijn eerste meters voor Bunnik Groep. Het is inmiddels al de vierde elektrische werktuigdrager van dit merk die de groenaannemer in gebruik heeft genomen.

Bent u geïntresseerd? Neem vandaag contact met ons op!

Heeft u advies, prijzen of een demo nodig? Ons team helpt u graag verder.

Neem contact op
Vraag een demo aan
  • 4810T
  • 8015F